Resor

Borlänge Öl och Whiskymässa 2022

På förmiddagen lördagen den 12 november samlades 33 glada whiskyvänner vid Sala resecentrum. Bussen var där, chaufför Olof Lindelöf öppnade upp för påstigning, och efter år av pandemi och störningar var vi äntligen på väg. Stämningen var god från första stund, och varför inte. En halv dag med möjligheter att smaka på whisky från olika destillerier med varierande ålder och lagringar, öl, rom, ost, choklad.

Efter att glas plockats upp vid entréborden spreds sällskapet snabbt över Hotell Galaxen, och i mindre grupper jobbade vi oss fram mellan utställarna. När en dram hällts upp kunde man bida sin tid vid något av de trevliga ståborden, och där gick diskussionerna varma. Vem var rökigast, bourbon eller sherryfat och allt annat som är så fantastiskt med Whisky.

Årets mässa föll våra medlemmar väl i smaken, och utvärderingen var enig. Borlängemässan var riktigt bra i år. För att ge smakerna en sund chans, är ett bra tips att skölja rent glaset mellan smakprofilerna, och gärna unna sig ett glas vatten i strupen ibland.

Ett tecken på trivsel är att tiden försvinner, och det hände oss alla den här dagen. Så på utsatt tid samlades vi åter vid bussen för hemfärd. Alla kom med och 2022 års Borlängemässa var över. Redan på hemvägen började tankarna snurra. Vi kommer väl tillbaka 2023.

Fredrik. Sala 30-11-22.

Styrelsen

Skottlandsresa

En höstresa till Skottland

Resa till Mackmyra

Fredagen den 26 maj samlades 13 medlemmar ur sällskapet för en busstur till Mackmyra destilleri. I fint väder och med glatt humör inleddes besöket med en trevlig lunch. Vi blev därefter hämtade av dagens guide, Marcus Torgier, som packade in oss i hissen, för en 35 meters höjdförflyttning till whiskybaren.
En välkomstdram uppskattades, till en företagspresentation, svensk whiskyhistoria, och information om dagens begivenheter. Tomma glas lämnades och destilleriets produktionsflöde följdes från topp till botten. Det var en hel del korvstoppning med fakta, men vi fick order att säga ifrån om det blev för detaljerat.
När vi kom ut igen blev det en promenad till det så kallade skogslagret, där guiden berättade om utmaningarna med ekfatslagring. Bland annat hur stora skillnader på fuktighet, kunde påverka slutproduktens alkoholstyrka.
Dagen avslutades med en provning, där vi med hjälp av syn doft och smak, fick i uppgift att gissa fatens karaktär, om de var nya eller använda, rökigt eller orökigt recept, mm.
Vi var väl rätt duktiga på analyser, men hade åsikter om vissa smaker, som inte föll alla i smaken. Men som vi fått höra genom åren. Smaken är som baken.

Marcus Torgeir Mackmyra

 

Uppifrån och ända ner 
Jaken vid mäsktunnan
Här kommer spriten ut
Alla jäskaren där jästen fylls på
Skogslagret, där privata fat lagras